Gröna växter i köket

Gröna växter i köket

Att lägga till gröna växter lyfter ofta en inredning. Här har köket fått en trevlig hylla med gröna växter.

Enkla gröna växter i ett hörnfönster

Enkla gröna växter i ett hörnfönster

Här är ett enkelt tips för att få många olika växter att passa ihop. Välj enbart gröna växter utan blommor.

Om alla växter är gröna går det att blanda krukor och växttyper utan att det ser för rörigt ut.

Stora gröna blad bildar vägg

Stora gröna blad bildar vägg

Att dela av ett stort rum i flera mindre med hjälp av inredning är ett enkelt knep för att vi människor ska trivas bättre och känna oss omhändertagna av rummet. De flesta av oss gillar tryggheten av att ha en vägg, eller känslan av en vägg, bakom oss.

I stället för att bygga innerväggar eller ställa upp rumsavdelare går det att skapa en känsla av rum i rummet med inredning. En soffa som placeras rätt kan skapa ett eget rum i ett större rum. Lägger man dessutom till en lite högre hylla bakom soffan blir det ännu mer rumskänsla.

Eller så kan man göra som här på bilden och skapa en avdelare med växter. Vi här på Inred med natur älskar ju att inreda med växter och naturliga material så det här är något vi förespråkar. Några rejäla krukor, så många att de tillsammans bilder en rad, med några rejäla växter i är allt som behövs för att dela av ett rum. Dessutom för du in en levande känsla i rummet. Många människor blir lugna av att vistas i närheten av gröna växter eftersom det är så djupt rotat i våra gener.

Häng upp växter i taket

Häng upp växter i taket

Häng upp dina krukväxter i taket, det ger en extra dimension och många växter växer hängande i naturen.

Växter som planteras i amplar kan behöva lite extra ljus från ett fönster eller från en växtlampa. Se också till att du har ett sätt att vattna växterna på, antingen med självbevattnande krukor eller att du kan komma åt dem med en pall eller stege.

Mjuka upp strama linjer med växter

Mjuka upp strama linjer med växter

Vid inredning av ett rum är det lätt hänt att det blir många raka linjer. Som i det här badrummet där bänkskivan och alla skåpen är väldigt raka och symmetriska. Även handtagen och speglarna bidrar till ett kantigt och hårt intryck.

För att mjuka upp en sådan här inredning är det väldigt effektivt att tillföra en växt. Här har man valt en vas med kvistar som är ganska yviga. De organiska formerna mjukar upp känslan och tillför liv och oregelbundenhet som behövs.

Hade jag designat detta rum hade jag nog lagt till ytterligare en växt, lite lägre bredvid den befintliga växten. Dessutom hade jag adderat en liten varm lampa eller ett ljus eftersom ljuset är väldigt kallt och hårt i det här rummet.

Skapa ett växt-terrarie

Skapa ett växt-terrarie

Bygg ett eget litet ekosystem i en glasburk. Det blir en vacker pjäs någonstans i ditt hem.

Ta en stor glasbehållare, gärna med någon form av lock som går att ställa lite på glänt.

Häll i sten och jord så som du vill att det ska se ut och som växterna vill ha det. Fyll på med mossa, låga växter och höga växter. Varva så att du får både höjd och djup i din installation. Ställ i fönstret och vattna lite om jorden var torr från början.

Det kan ta ett litet tag innan du får balans i vattningen. Om du har stängt behövs inget vatten alls eftersom all fukt stannar kvar i behållaren. Men om det blir för mycket kondens eller vattenånga kan du behöva vädra lite.

Lycka till!

Kombinera belysning med växter

Kombinera belysning med växter

Se här vilken fin idé som kombinerar belysning med lite grönt.

Lampor och suckulenter i vackra träklossar skapar tillsammans en liten installation. Ljuset i lamporna borde räcka för att hålla suckulenterna vid liv ett bra tag.

Inred med mat, del 2

Inred med mat, del 2

Var sig du kokar egen sylt och marmelad eller om du köper den i butiken kan du få den att bli inredning i köket. Ett enkelt tips för att få olika burkar att se lite mer enhetliga ut och lite mer hemmagjorda är att slå in locken i papper med ett fint snöre runt.

Tänk på att bara förvara konserverade burkar på det här sättet. Om burken öppnats ska den stå mörkt och svalt för att inte bli dålig.

Ett citrusträd i köket

Ett citrusträd i köket

Ett citrusträd är alltid trevligt, men det är svårt att få att överleva i våra varma och ofta mörka hem.

Men om du har det ljust och gärna ljust och svalt på vintern, så kan du lyckas.

« Till start